ابتلای حداقل ۳۰ هزار پرستار به کرونا
وی از ابتلای حداقل ۳۰ هزار کادر پرستاری به کرونا خبر داد و گفت:«این نشان دهنده این است که بیشترین بار کرونا بر روی دوش پرستاران سنگینی می کند لذا باید بیشترین امکانات در اختیار این گروه قرار گیرد و این وظیفه وزارت بهداشت و بقیه نهادها و سازمان ها و دولت است که از نیروهایی که در خط اول جنگ با کرونا هستند حمایت های مالی کنند.»
وی در پاسخ به اینکه اقدامات دولت برای گروه پرستاری در دوران کرونا چه بوده و آیا این اقدامات کافی و متناسب با این دوران است، گفت:« در کشورهای اروپایی که در کنترل کرونا موفق بودند از جمله ایتالیا در دوران شیوع کرونا ده هزار نیروی پرستار در عرض یک هفته استخدم کرد. در آلمان نیز به پرستاران دو تا سه برابر حقوقشان روزانه پاداش پرداخت شده است. دو اصلی که عامل موفقیت کشورهایی که توانستند کرونا را کنترل کنند استخدام نیروی پرستار کافی و دوم پاداش برای پرسنل شاغل در بیمارستان ها بوده است.اما در کشور ما چنین نیست. در دوران قبل از کرونا تعداد پرستار نسبت به جمعیت کشور استاندارد نبود و به ازای تخت بیمارستانی موجود، تعداد پرستار به جمعیت باید سه برابر می شد تا مردم حداقل مراقبت های پرستاری را دریافت کنند.»
وی در ادامه گفت:« ما مشکل کمبود پرستار را از دوران قبل از کرونا داشتیم و قرار بر این بود از سال ۹۷ سالانه ده هزار نفر پرستار استخدام شود تا وضعیت از این بدتر نشود.از طرف دیگر هرساله یک عده ای از پرستاران بازنشسته می شوند که به ناچار باید تعداد دیگری از پرستاران استخدام و جایگزین این نیروها شوند ضمن اینکه دولت روحانی ادعا دارد در طول این هفت سال، ۴۰ هزار تخت به مجموع تخت های بیمارستانی کشور اضافه شده است این در حالی است که وقتی این تعداد تخت اضافه می شود باید به ازای هر تخت بیمارستانی دو ونیم کادر پرستاری اضافه شود یعنی برای این ۴۰ هزار تختی که اضافه شده نیاز بوده که صد هزار نیروی پرستار استخدام شود. »
تشدید کمبود پرستار در دوران کرونا
وی افزود:« در دوره کرونا کمبود پرستار تشدید شد به دلیل اینکه میزان مراقبتی که بیمار مبتلا به کرونا نسبت به بیماران عادی نیاز دارد بیشتر است. به عنوان مثال یک بیمار در شرایط معمولی اگر به ۶ ساعت مراقبت نیاز دارد در بیماران مبتلا به کرونا در بخش معمولی این عدد به ۱۴ تا ۱۵ ساعت مراقبت می رسد و در بخش آی سی یو نیاز به مراقبت ۲۴ ساعته پرستاران است. پرستاران به دلیل شرایط ایزوله ای که باید رعایت کند مجبور هستند گان و ماسک و شیلد استفاده کنند. نیاز بیماران کرونایی به مراقبت نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است به همین دلیل نیاز به تعداد بیشتری پرستار است که این مراقبت ها را ارائه دهند.»
وی در ادامه گفت:« از دیگر دلایل کمبود پرستار این است که برخی از پرستاران درگیر کرونا شدند. موضوع دیگری که کمتر به آن اشاره می شود این است که تعدادی از پرستاران که حدود ۴ الی پنج هزار نفر هستند ترک کار کرده اند که اکثرا پرستاران شرکتی هستند حتی برخی از نیروهای استخدام رسمی هم ترک کار کرده اند ضمن اینکه تقاضای بازنشستگی هم افزایش پیدا کرده است اینها مسائلی است که کمبود پرستار را تشدید می کند.»
رد ادعای مجوز استخدام ۲۳ هزار نفر با اولویت پرستاران
شریفی مقدم گفت:« قرار بر این بود از سال ۹۷ سالانه ده هزار نفر استخدام شوند اما در سال ۹۷ هیچ نیروی پرستاری استخدام نشد. در سال ۹۸ یک آزمونی برگزار شد که در این آزمون قرار بود ده هزار نفر را استخدام کنند از این میان ۴ هزار نفر پرستار بودند آزمون برگزار شد و ۴ هزار نفر در آزمون شرکت کردند بنابراین در سال ۹۸ هم استخدام پرستار نداشتیم. در سال ۹۹ آن چهار هزار نفری که در سال ۹۸ آزمون دادند در حال جذب هستند. در این چند سال تنها چهار هزار پرستار را استخدام کردند البته مجوز گرفتند که سه هزار پرستار را از ذخیره آزمونی که برگزار شده استخدام کنند. اینکه چه تعداد پرستار را استخدام کردند اطلاعی ندارم ولی کل استخدامی ها در بهترین شرایط چهار هزارنفر هستند. اگر این سه هزارنفر را هم به کار گیرند ۷ هزار نیروی جدید پرستاری می شود که مطمئنا هنوز وارد بازار کار نشده اند.»
وی تاکید کرد:« اینکه رییس کل سازمان نظام پرستاری اعلام کرده مجوز استخدام ۲۳ هزار نفر با اولویت پرستاران اخذ شده بازی با کلمات است و اصلا درست نیست. »
افزایش خطاهای پرستاری
وی خاطرنشان کرد:« وضعیت نیروی پرستاری به شدت بحرانی است. بحران اگر کوتاه مدت باشد پرستار تمام انرژی اش را به کار می گیرد تا بحران را پشت سر بگذارد ولی با طولانی شدن دوره شیوع کرونا پرسنل به شدت خسته و بی انگیزه هستند. ارتباط مستقیمی بین تعداد پرستاران و مرگ و میر بیماران وجود دارد در حال حاضر خطاهای پرستاری نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است. وقتی از یک طرف خستگی بر پرستاران غالب شود و از طرف دیگر معوقات آنها بر زمین مانده است و نیرو کم است خطای پرستاری اجتناب ناپذیر است و بیشترین زیان را در این میان پرستاران و مردم می بینند.»
دبیر کل خانه پرستار گفت:« دولت برای رفع کمبود نیروی پرستار در کشور اقدام خاصی نکرده است حتی به اندازه نیرویی که بازنشسته شده است پرستار جذب نکرده است اما شعارهای بی عمل برای استخدام پرستاران می دهد.»
وی گفت:« فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری که جزو برنامه پنجم توسعه بوده است در تمامی وزارتخانه ها به جز آموزش و پرورش و وزارت بهداشت اجرایی شده و بین سال ۹۰ تا ۹۵ پنجاه درصد به حقوق نیروها اضافه شده است. در اسفندماه سال ۹۸ برای پرستاران این قانون را اجرایی کردند، این دیگر منتی بر سر پرستاران نیست که آن را به بحث کرونا ربط می دهند.»
بدقولی در پرداخت فوق العاده ویژه پرستاران
شریفی مقدم درباره بحث فوق العاده ویژه پرستاران گفت:« در تمامی دستگاه ها به نیروها تا ۵۰ درصد حقوقشان فوق العاده ویژه پرداخت شده است حتی به نیروهای ستادی وزارت بهداشت هم این مبلغ را پرداخت کردند. آقای نوبخت دو ماه است قول داده که از اول مهرماه سال جاری فوق العاده ویژه پرستاران پرداخت می شود این درحالی است که نیمی از مهرماه هم گذشته است و چیزی پرداخت نکرده اند.»
وی در ادامه گفت:« اگر در کشور اروپایی پرستار دو برابر بیشتر از دستمزدش حقوق می گیرد بقیه کارمندان این کشور چنین حقوقی دریافت نمی کنند به یقین اعلام می کنم که پرستاران در ایران هنوز هم پایین ترین حقوق را در سطح کارکنان دولت در کشور دریافت می کنند پس دولت روحانی چیزی اضافه تر به پرستاران نداده است که در بوق و کرنا می کنند. مردم تصور می کنند میزان دریافتی پرستاران چند برابر شده است در حالی که چنین نیست.»
کاهش کارانه پرستاران
وی درباره کارانه پرستاران گفت:« پرستاران در سال ۹۸ در یک ماه کارانه ۸۰۰ هزارتومانی دریافت می کردند اما الان برای هشت ماه این مبلغ را پرداخت می کنند یعنی برای هر ماه صد هزارتومان کارانه پرداخت می کنند و پرستاران این را توهین به خود می دانند که بعد از ۱۵ ماه تاخیر در پرداخت کارانه ها ، کارانه ۴۵ هزارتومانی و صد هزارتومانی به آنها پرداخت می شود.»
دبیرکل خانه پرستار افزود:« از یک میلیون یورویی که از صندوق ذخیره ارزی برای کرونا قرار پرداخت می شود مبلغ پرداخت شده به پرستاران دو بار رقم های صد هزارتومان و پنجاه هزارتومانی است. پرستار جانش را در دست گرفته و در بیمارستان و با تحمل دوری از خانواده و مشکلات شغلی و روحی کار می کند و این کارها پرستاری را آتش می زند.»
قرارداد ۸۹ روزه ، استثمار پرستاران است
وی درباره استخدام پرستاران ۸۹ روزه گفت:« استخدام پرستاران ۸۹ روزه از بی تدبیری دولت است. دولت در اسفند ۹۸ پرستار ۸۹ روزه جذب کرد. پرستار شرکتی یا ۸۹ روزه یک کار موقت است. دولت تصور می کرد کرونا با فرارسیدن تابستان از بین خواهد رفت لذا نیروهای ۸۹ روزه جذب کرد که بعد از گذشت این مدت عذر این نیروها را بخواهند اتفاقا در اردیبهشت و خردد ماه که پیک کرونا کاهش پیدا کرد عذر پرستاران ۸۹ روزه را خواستند از جمله اینها سه هزار نفری بود که برای کرونا جذب کرده بودند ولی با ادامه شیوع کرونا به وجود پرستاران ۸۹ روزه نیاز پیدا کردند و قرارداد آنها را مجددا تمدید کردند. این کار استثمار پرستاری کشور است.»
شریفی مقدم افزود:« جالب اینجاست که رییس سازمان نظام پرستاری کشور اعلام کرد جذب پرستاران به صورت ۸۹ روزه تخلف است اما باید گفت سنگ بنای پرستار شرکتی و ۸۹ روزه و یکساله را آقای میرزابیگی در زمانی که در معاونت پرستاری وزارت بهداشت بود همچنین عضو هیات مدیره شرکت آوای سلامت بود، گذاشت.»
پول پرستاران خرج بیمارستان ها شده؟
وی در واکنش به اظهارات رییس کل سازمان نظام پرستاری کشور مبنی بر هزینه کرد پول پرستاران برای سایر مشکلات بیمارستان ها گفت:« چطور می شود پولی که به پرستاران اختصاص می دهند برای بیمارستان خرج شود؟ آقای نوبخت گفته بود هزار میلیاردتومان به معوقه پرستاری اختصاص دادیم اما پرداخت نشد، چندین بار این مسئله را رسانه ای کردند. اخیرا وزیر بهداشت هم گفت شرمنده پرستاران هستیم و بارها قول پرداخت این هزار میلیارد تومان را به پرستاران دادند که دو هفته پیش وزیر بهداشت مجددا گفت هفته آینده چند ماه کارانه را پرداخت می کنند این چند ماه کارانه همان کارانه های ۴۵ هزارتومان تا صد هزارتومانی بود که به پرستاران دادند در واقع دو دلار به پرستار دادند اینهمه هم در بوق و کرنا می کنند.»
وی افزود:« اینکه پول پرستاران خرج بیمارستان ها شده آدرس اشتباه دادن است. این محال است یعنی اینقدر سیستم مدیریتی ما ناکارآمد است که نمی تواند منابع را مدیریت کند؟ اگر چنین چیزی اتفاق افتاده است باید با با تخلفات دانشگاه ها برخورد شود ولی این ادعاها آدرس اشتباه دادن است و می خواهند بگویند ما این پول را برای پرستاران داده ایم ولی به دست آنها نرسیده است. این انحراف افکار عمومی است اگر چنین چیزی اتفاق افتاده است چرا برخورد نمی کنند؟»